Bibliotek 2.0

Biblioteket før og nå

Jeg hadde bibliotek som valgfag på barneskolen på starten av 1980-tallet. Jeg lærte om viktige bibliotekaroppgaver som å kategorisere faglitteratur. En stor del av arbeidstiden brukte bibliotekarene på å lage klipparkiv på ulike temaer. Man klippet ut artikler fra aviser og tidsskrifter, og limet de inn i egne mapper basert på emneord. Bibliotekene hadde korte åpningstider, men til gjengjeld svært kompetente medarbeidere som kunne veilede.

Bibliotekarenes rolle

Fra utdanning.no

“Bibliotekarer jobber med å hjelpe brukere av biblioteket med å finne informasjonen de er ute etter.

En av bibliotekarens viktigste oppgaver er å skaffe kvalitetssikret informasjon som brukerne av biblioteket etterspør. Bibliotekaren har god kjennskap til søkesystemene som gjør det mulig å finne fram i informasjonsflommen.”

Med fare for å fornærme en hel yrkesgruppe: Samsvarer dette med behovet i dagens biblioteker? Det å lære nettsøk og kildekritikk er i dag et sentralt emne allerede i barneskolen. Barna bestiller gjerne bøker de ønsker å låne på internett før de besøker biblioteket. Søk på wikipedia og andre nettkilder er de allerede gode på.

“Stuck in then middle ?”

Biblioteket har alltid vært viktig for meg – men samtidig har det endret rolle for meg i det siste tiåret.  Tidligere benyttet jeg det for å finne litteratur jeg ønsket å lese – nå er det primært et pustehull hvor jeg leser eller arbeider med skolearbeid. Låner jeg bøker benytter jeg utlånsmaskinene.

Jeg mener man bør utvikle bibliotekenes rolle, ikke minst med fokus på økt tilgjengelighet for innbyggerne.

Hvilken rolle har Bibliotek 2.0 for neste generasjon?

(innlegget er inspirert av Arne Krokan sitt innlegg 

2 thoughts on “Bibliotek 2.0

  1. Bibliotekets rolle i fremtidens digitaliserte samfunn: Jeg har aldri vært en stor tilhenger av biblioteket, pga begrenset åpningstid, begrenset låneperioder og reisevei. En evt modernisering med digitale utlån til bruk på lesebrett vil imøtekomme alle mine kritiske innvendinger (jeg tar forbehold om at det finnes allerede). For min del betyr det et forbedret tilbud som kanskje gjør at jeg vil bli bibliotek bruker. Jeg tror ikke det vil bli mindre bruk av bibliotekaren av den grunn, mengden litteratur som blir tilgjengelig elektronisk vil gjøre bibliotekarens kompetanse på hjelp til søk og veiledning bare enda mer nødvendig.
    Et digitalt bibliotek, vil kunne være åpent hele tiden og tilgjengelig for alle i det langstrakte land. Kanskje kan digitaliseringen av bibliotek funksjonen gjøre at tjenesten får et oppsving, den oppvoksende generasjonen vil nok uansett forvente at bøker må kunne leveres digitalt, på lik linje med musikk og film. Bibliotekene må nok forberede seg på digitaliseringen for å imøtekomme en «konkurranse» situasjon fra alle de andre som vil kunne tilby kjøp og leie av bøker etter modell av itunes. Bibliotekene vil bli satt under press for å fornye seg i den digitale utvikling. Biblioteket er ikke konkurranseutsatt som mye annen virksomhet, men for å ha legitimitet i befolkningen, kreves det at tjenesten brukes. Når utviklingen gradvis går mot digitalisering av bøker må nok også denne tjenesten henge med i utviklingen for å overleve.

  2. Bibliotekets rolle i fremtidens digitaliserte samfunn: Jeg har aldri vært en stor tilhenger av biblioteket, pga begrenset åpningstid, begrenset låneperioder og reisevei. En evt modernisering med digitale utlån til bruk på lesebrett vil imøtekomme alle mine kritiske innvendinger (jeg tar forbehold om at det finnes allerede). For min del betyr det et forbedret tilbud som kanskje gjør at jeg vil bli bibliotek bruker. Jeg tror ikke det vil bli mindre bruk av bibliotekaren av den grunn, mengden litteratur som blir tilgjengelig elektronisk vil gjøre bibliotekarens kompetanse på hjelp til søk og veiledning bare enda mer nødvendig.
    Et digitalt bibliotek, vil kunne være åpent hele tiden og tilgjengelig for alle i det langstrakte land. Kanskje kan digitaliseringen av bibliotek funksjonen gjøre at tjenesten får et oppsving, den oppvoksende generasjonen vil nok uansett forvente at bøker må kunne leveres digitalt, på lik linje med musikk og film. Bibliotekene må nok forberede seg på digitaliseringen for å imøtekomme en «konkurranse» situasjon fra alle de andre som vil kunne tilby kjøp og leie av bøker etter modell av itunes. Bibliotekene vil bli satt under press for å fornye seg i den digitale utvikling. Biblioteket er ikke konkurranseutsatt som mye annen virksomhet, men for å ha legitimitet i befolkningen, kreves det at tjenesten brukes. Når utviklingen gradvis går mot digitalisering av bøker må nok også denne tjenesten henge med i utviklingen for å overleve

Leave a comment