Zuckerbergs lov

Mark Zuckerberg er grunnleggeren av Facebook.  Han har kommet med sin egen versjon av Moore’s lov, og forutsett at det mengden data som publiseres på nett vil doble seg hvert år i den overskuelige fremtid. Denne er omtalt i en artikkel i Technology review   Gordon Moore er kjent som en av Intel sine grunnleggere, som i 1965 spådde at antallet tranistoreren i en integrert krets vil doble seg hver 18. måned, og denne regelen har stemt forbausende godt siden 1965.

Siden dette er en logaritmisk skala vil både Moore’s og Zukerbergs lov innebære ekstreme økninger i løpet av få år.  Men Zuckerberg har hatt gode forutsetninger for å spå utviklingen. Bruk av sosiale aplikasjoner knyttet til intenett gjør at stadig flere er “alltid på nett”. I tillegg er det ikke lenger bare profesjonelle innholdsleverandører som publiserer på nett. Facebook, Instagram, Twitter og tilsvarende publikasjoner har før til en eksplosjon av nettpubliseringer av “ordinære” brukere.

Facebook har blitt tett integrert med en rekke andre applikasjoner. Dine venner på Facebook kan følge med på hva du hører på i nettbaserte musikktjenester som Spotify; de kan dele dine spillelister og kommentere dine valg. Automatisk posting på Facebokk gjør at man kan poste tiltall og til og med hundretalls innlegg hver dag automatisk, bare ved ordinær bruk av andre applikasjoner.

Mine iphone har en applikasjon for å måle hvilepuls. Selv denne har en funksjon for å dele resultat på Facebook. Hvor interessant er det for mine venner og bekjente? Ukritisk deling i overflod er ikke nødvendigvis positivt. Hvor interessant er det for andre hva du har spist til frokost? Facebook har forøvrig lagt inn funksjonalitet for at vi kan styre informasjonsstrømmen fra våre venner. Vi kan deaktivere postinger fra visse applikasjoner . Og har vi “slitsomme” venner som poster for mye, trenger vi ikke nødvendigvis fjerne dem. Vi kan skjule alle poster uten at det merkes.

Innebygd GPS i telefoner og andre enheter gir også nye muligheter for kontinuerlig samhandling. Treningsapplikasjoner som for eksempel Endomondo gjør at du kan dele dine treningsturer, komplett med kartvisning av turen, høydekurver, toppfart og snittfart. Bruker du pulsmåler vises også pulsdata.  Det stopper heller ikke der. Man kan sette opp Endomondo slik at den automatisk poster på Facebook og Twitter når du begynner en tur. Venner og kjente kan da komme med kommentarer, og dette leses automatisk opp i headsettet på din enhet mens du trener.

Drøm eller mareritt? Siden George Orwells bok ” 1984″ og  bøker om overvåkningssamfunnet frem til i dag, tror jeg grensen for hva folk aksepterer av overvåkning har endret seg mye over tid. Fordelene med funksjonaliteten har nok overskygget mulige ulemper. Har vi blitt naive og “søvnige” i Norge?

Min sønn på tolv år låner min iphone når han skal ut i skogen alene for å løpe. Dersom han roter seg bort, kan han ringe meg. Da kan jeg skru på pc’en og se på kartet hvor han er, og guide han på riktig vei. Slik bruk er utvilsomt et gode. Men hva om det benyttes for å overvåke hvor han går, og hvilke venner han besøker? Hva om min samboer overvåker meg?

Nye muligheter krever bevissthet hos brukerne. Dette er en utfordring vi må ta med oss.

 

 

 

Leave a comment